30 de des. 2006

Cas típic 133: noi1 li agrada noi2, noi1 es un assassí...

Assassí com l'AIGUA ASSASSINA!
Una mica d'introduccio.
Quan posem a bullir l'aigua en un fogó s'escalfa més per sota que per sobre, per què la flama esta a sota, per tan comença a bullir per sota i les bombolles que surten al fons no són d'aire sinó de l'aigua del fons que comença a bullir abans i clar a la que pot puja cap amunt. I quan la pressio de vapor d'aigua s'iguala amb la pressio atmosferica que passa? que tot bull !!.
Però en el microones la calor no nomes esta a sota sino per tot arreu, i això provoca que s'escalfi homogeniament. Això vol dir que no hi ha bombolletes de vapor d'aigua que estan a sota que obren el cami per què les de sobre comencin a bullir. Però pot ser que l'aigua arribi en un estat metaestable (oju amb paraula!) això vol dir que l'aigua pot arribar a una temperatura que ha de canviar d'estat pero encara no ho ha fet! per exemple quan esta a 101ºC i encara no ha bullit.
Entrem en la qüestió.
Al tenir un liquid metaestable (tal com el seu nom ens fa pensar) es un liquid poc estable, i al mes petit cop pot ser que canvii d'estat totalment de cop (al estat que li tocaria, si passa de 100ºC a bullir i si es menys de 0ºC passaria a congelar-se, en el cas de l'aigua)!!.

Si voleu proves...

Aigua que bull de cop!


Aigua que es congela de cop!


Si voleu fer aquest experiment a casa rollo Beakman recordeu que ho heu de fer sempre acompanyats d'un adult responsable i sobretot que jo no em faig responsable del que us pugui passar.

I recordeu que els elements per fer aquest experiment els podeu trobar en qualsevol de les vostres cases, ja sabeu, una tasa, aigua i un ... ejem... microones.

Per cert, si no esteu satisfets amb la explicació que he fet resumint les grans paraules del mestre de CPI sempre podeu llegir-ho directament però esclar, es més llarg (Bullir, Congelar)


I tornant al titol del post, ja sabeu que s'han carregat al Sadam, oi?

2 comentarios:

Elric ha dit...

com mola el de la congelacio O_O

Pons ha dit...

El dia del vegetal podriem aprofitar per l'experiment i provar lo de la congelació. El de l'ebullució li deixarem fer al juli que sembla perillós...